Kůže činěná přírodními látkami

U ručně šitých výrobků používám jako surovinu třísločiněnou hovězí useň z Toskánské koželužny. V tomto příspěvku napíši pár vět o tom, o jaký materiál se jedná a v čem je jeho kouzlo.

Činění obecně je proces zpracování surové kůže, jehož cílem je vytvoření usně jako materiálu pro mnoho rozličných výrobků. Při vyčiňování se mění její kolagenová struktura - kolagenová vlákna se sráží do nerozpustného stavu. Tím je odolnější vůči vyšší teplotě, vlhkosti, enzymům atd., je trvalejší a o mnoho méně náchylná k rozkladu. Stále však zůstává prodyšným materiálem.

Třísločiněná useň, kterou využívám u ručně šitých výrobků, vzniká rostlinným činěním. To je založeno na taninech (tříslovinách), které se přirozeně vyskytují prakticky ve všech rostlinách, ne však ve stejné koncentraci. Nejčastěji se pro rostlinné činění používá dubová a smrková kůra, dále pak různé kořeny (citlivka), listy (olivovník) či například některé lusky (vedle toho existují i syntetické třísloviny - syntany - u mých ručně šitých výrobků však najdete pouze kůži vyčiněnou přírodními látkami).

Činění rostlinnými látkami je jedním z nejstarších způsobů vyčiňování usní, známe jej prakticky již od starověku. Po mnoho staletí pak bylo hlavní metodou činění. Výsledná useň byla velmi exkluzivní a drahou záležitostí. Dnes je tento přírodní postup mnohem vzácnější, než činění průmyslové. Nejčastěji se setkáte s koženými výrobky, k jejichž výrobě se používá chromočiněná kůže. Ve srovnání s průmyslovými přístupy jde u činění rostlinnými látkami o náročnější proces, který se i z tohoto důvodu odráží ve výsledné vyšší ceně kůže.

Právě na výrobcích z třísločiněných usní je nejčastěji možné vidět znaky přírodního materiálu: drobné zacelené jizvičky - škrábance či vpichy od hmyzu. I tyto malé "nedokonalosti" však dodávají výrobkům autenticitu a dělají každý kus výjimečným.

Třísločiněná useň - DEFENES